Insekter er en anden gruppe af skadedyr. Når hygiejnen i en fødevarevirksomhed er i orden, er der ikke spild og rester af fødevarer, hvor insekter kan udvikle sig. Forebyggelsen består også i at gøre sig klart, hvilke skadedyr der bliver tiltrukket af virksomhedens produktion.
Nogle insekter holder sig væk, hvis temperaturen og fugtigheden er lav.
Hvis en virksomhed for eksempel har fødevarer, som tiltrækker insekter, er det en god ide at opsætte detektorer. Der findes mange forskellige slags detektorer, som kan spore insekter. Detektorer kan være UV-lysfælder, limfælder eller mekaniske fælder, som kan være kombineret med specifikke duftstoffer, men det vigtigste er, at virksomheden lægger en strategi for forebyggelse og bekæmpelse.
Detektorer eller fælder må ikke være placeret, så der er risiko for, at de forurener fødevarerne. Virksomheden skal være opmærksom på, at mange skadedyr er plagsomme på bestemte tider af året, og at man skal tilse detektorerne derefter.
Er der trods forebyggelse kommet insekter ind i virksomheden, skal de bekæmpes. Først og fremmest skal man finde årsagen til problemet. Bekæmpelsen afhænger af typen af virksomhed, insektarter, og hvor i virksomheden insekterne er.
Der er mange forskellige slags fælder at vælge imellem, men ingen af dem må påvirke fødevarerne. Nogle insekter forsvinder, når man har kasseret de angrebne varer og gjort en hygiejnisk indsats, fx støvsuget. Andre gange er virksomheden nødt til at sætte fælder. Det kan være nødvendigt at bruge kemiske bekæmpelsesmidler afhængig af forholdene. Det kan være sprøjtemidler, forstøvningsmidler, ædegifte og insektpudder. For kemiske bekæmpelsesmidler skal man altid følge forskriften på etiketten og afstemme brugen efter forholdene. Midlerne skal være godkendt af Miljøstyrelsen. Insekterne kan blive resistente (modstandsdygtige) over for bekæmpelsesmidlerne. Men når en bestemt behandling ikke virker, skyldes det oftest forkert blanding af midler, forkert middel, dårligt udført arbejde eller problemer med rengøringsrutinerne.